måndag 16 februari 2009

Media Monitoring Sweden nu igång

I fredags, 12 februari 2009, såg Media Monitoring Sweden dagens ljus. Än så länge är det ett informellt nätverk mellan Allt är Möjligt, Quick Response, Handikappförbundens samarbetsorgan, HSO, och Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter, RFSL. Med tiden hoppas vi få fler intressenter i medievärlden. 
Utgångpunkten är mänskliga rättigheter och de svenska diskrimineringsgrunderna. Till att börja med ansöker vi om pengar för att bland annat utveckla ett gransknings- och analysverktyg, utbildningpaket till mediahus och skolungdom och utveckla manualer för journalister. Vi planerar också att öka mediekomptensen bland våra organisationers medlemmar samt att skapa olika sociala medier. /MJ

måndag 9 februari 2009

Vill du veta mer om AäM?

Välkommen då till vårt årsmöte söndagen 29 mars 2009 kl 16-18!
Då tar vi tillfället i akt att berätta om våra senaste projekt och om några medlemmars användning av AäM-kunskaper i sitt arbete. 
Maria Edström talar om Global Status of Women in News Media - en studie över läget på redaktioner i 66 länder, där hon är nordisk koordinator.
Maria Edström är forskare och lärare på Institutionen för journalistik och masskommunikation på Göteborgs universitet. Hon är också ledamot i AäM:s styrelse.
Erica Hedin talar på temat: Om mångfaldens olika vägar; från aktivist till tjänsteman. Erica Hedin ansvarar för mångfaldsfrågor på Sveriges radio.
Maria Jacobson berättar om den mediekritiska kraftsamlingen med arbetsnamnet Medier och mänskliga rättigheter som görs i samarbete med Quick Response, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter, Handikappförbundens samarbetsorganisation och Kvinna till kvinna. 
Maria Jacobson informerar också om 2009-2010 års Global Media Monitoring Project. 
Maria Jacobson är frilansjournalist och vice ordförande i AäM.
AäM:s verksamhetsberättelse ligger här nedan på bloggen.

Väl mött den 29 mars kl 16, på Torsgatan 3B i Göteborg! Vi bjuder på förtäring.
OSA till maria.jacobson@alltarmojligt.se senast 23 mars!

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2008

NATIONELLT
I maj mottog Allt är Möjligt tidningen Arbetarens Vilhelm Moberg-stipendium för sitt mediegranskande arbete. Prisutdelningen ägde rum 9 maj på Cafe Edenborg i Stockholm. Läs motiveringen.

Under året inledde Allt är Möjligt diskussioner med andra mediekritiska aktörer i Sverige om ett utökat samarbete. I detta initiativ, med arbetsnamnet Medier och mänskliga rättigheter, deltar Quick Response, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter, RFSL samt Handikappförbundens samarbetsorganisation, HSO.  Under hösten hade vi ett första arbetsmöte för att diskutera vad som kan åstadkommas. 

Maria Jacobson studerade Sociala och rättsliga rörelser på Göteborgs universitet under våren 2008. Uppsatsen behandlade olika svenska mediekritiska aktörers strategier för att nå förändring. 

Samarbetet i det oberoende nätverket MedieTrappan fortgick. Sedan 2003 har Trappan lyft fram det mediala landskapet i Sverige genom uppmärksammade och uppskattade föreläsningar och debatter för allmänheten. Huvudavsikten är att folkbilda kring mediernas funktion och makt. 

AäM stöder arbetet med en kvinnlig expertdatabas, Experta, som är under projektering och leds av medlemmar i Pennskaftet.

Allt är Möjligt har föreläst, utbildat och deltagit i debatter under 2008. Bland annat har vi föreläst för Försäkringskassan, Fiskeriverket, Medierådet och på skolor. Vi har deltagit på konferensen Mätt och belåten? Debatter har handlat om exempelvis hedersrelaterat våld och härskartekniker. 

INTERNATIONELLT
Maria Edström och Maria Jacobson i AäM reste i augusti till Sydafrika för att närvara vid det tredje Gender & Media Summit i Johannesburg 10-12 augusti. Uppdraget var bland annat att studera hur Gender Links och andra mediekritiska organisationer i södra Afrika arbetar. Vi hade också äran att få inledningstala för mötet. Maria Jacobson reste till Swaziland tillsammans med Gender Links för att se hur man arbetar med jämställdhet och hiv/aids i rapporteringen på nyhetsredaktioner. Mer om resan finns på http://gendermarias.blogspot.com
I samband med Sydafrikabesöket intervjuades vi i flera publikationer, på webben och i tv-program. 

Som en följd av resan har Maria Edström ingått ett samarbete om projektet Global Status of Women in the News Media - en studie av läget på redaktioner i 66 länder.

PUBLICERINGAR
I januari publicerade Göteborgs-Posten ett debattinlägg från AäM om regeringens beslut att lägga ett lagförslag mot könsdiskriminerande reklam i malpåse. 
I oktober publicerade Arbetaren en artikel av Maria Jacobson som diskuterar varför mediekritiken i Sverige inte blivit mer än spridda skurar. 
Den 7 oktober sjösattes alltarmojligt-bloggen som ett komplement till hemsidorna www.alltarmojligt.se och verkligtviktigt.se

POLITIK
Sveriges regering rapporterar regelbundet till FN:s kvinnokommitté om vad som gjorts för att uppfylla artiklarna i CEDAW, det vill säga Konventionen för avskaffandet av all slags diskriminering av kvinnor. 
Under perioden 2007-2008 granskade CEDAW-nätverket, en sammanslutning av en mängd olika kvinnor- och människorättsorganisationer, däribland Allt är Möjligt, regeringens insatser under den gångna femårsperioden. Arbetet resulterade i en rapport Kvinna i världens mest jämställda land  som presenterades i mars 2008. Den så kallade skuggrapport på närmare 100 sidor är en faktaspäckad handbok som använts både vid regionala seminarier runt om i landet och i jämställdhetsutbildningar av olika slag. 
Simone Lindsten och Maria Jacobson från Allt är Möjligt skrev det avsnitt iden så kallade skuggrapporten som handlar om hur Sveriges regering tagit sig an artikel 5 i Kvinnokonventionen. Enligt konventionen har Sverige förbundit sig att vidta alla lämpliga åtgärder för att motverka stereotypa könsmönster. I avsnittet konstaterades bland annat att medierna slipper ansvar för jämställdhet i sitt innehåll, att kvinnor är i minoritet på ledande poster på medieområdet och uttalar sig/omtalas i mindre utsträckning än män. Vidare är heteronormen stark och att den ökande exploateringen och kommersialiseringen bidrar till att upprätthålla föreställningen om kvinnors underordning. För att motverka detta föreslås exempelvis jämställdhetsutbildning för aktörer inom medierna och lagstiftning mot könsdiskriminerande reklam. 
FN:s kvinnokommitté har granskat såväl regeringens rapport som skuggrapporten. När det gäller tillämpningen av artikel 5 uppmanar kommittén Sverige bland annat att arbeta aktivt för att eliminera stereotypa skildringar gällande kvinnors och mäns roller och ansvar i samhället. Utbildningskampanjer riktade mot kvinnor, män och medieaktörer bör genomföras. Sverige bör även förstärka sina strategier för att motverka sexualiseringen av det offentliga rummet. Aktiva åtgärder behövs för att tillförsäkra att medieproduktion och mediebevakning är icke-diskriminerande. Kommittén anser vidare att Sverige behöver genomföra fördjupad forskning och studier om effekten av stereotypa könsroller i medieutbudet. 

STYRELSEN 2008
AäM: styrelse har bestått av Katarina Bergehed, ordförande, Maria Jacobson, vice ordförande, Anita Nordin, kassör, Simone Lindsten, sekreterare, Maria Edström, ledamot. Revisor har varit Lena Gunnarsson, revisorssuppleant Sture Hedin, och valberedning Erica Hedin

Sammanställd av Maria Jacobson, vice ordförande 2008

måndag 2 februari 2009

Möte med genusorienterade journalister

Colombia är värd för den tredje internationella nätverkskonferensen för journalister med ett genusperspektiv. Konferensen äger rum i Bogota 27-30 november 2009. Nätverket samarbetar med Internationella Journalistfederationen, där också det svenska Journalistförbundet ingår. Bland andra  frilansjournalisten Jenny Rönngren arbetar för att att Sverige ska kunna representeras på nätverkskonferensen. Mer information om den internationella konferesnen kan fås på mejl: redcolmujerperiodista@yahoo.com. /MJ