lördag 28 november 2009

AKTION!

Under några dagar i slutet av november sker kodningen av Global Media Monitoring Project i Sverige. Idag har press, internet och tv kodats i Göteborg och Örebro. Radio kodas i Stockholm på måndag. Ett gott gäng aktivister har gått igenom de stora nyhetsmedierna - personligen har jag en känsla av kraftig mansdominans efter lördagens aktion i Göteborg. Resultat är att vänta i mars-april./ MJ

Journalistik med potential för förändring

Genus i media är en fråga om våld och säkerhet för journalister. De frågorna har stått i fokus hela första dagen av mötet inom det internationella journalistnätverk som öppnades i Bogotá idag.
http://sites.google.com/site/comunicacionconvisiondegenero/home

Att vara med om en sådan kraftsamling för förändring i journalistiken är helt otroligt häftigt. Vi har fått höra om med och motgångar. I början av november mordhotades den argentinska journalisten och kvinnorättsaktivisten Mónica Molina för sitt arbete mot trafficking och prostitution. Märkligt nog blev slutresultatet ett starkare stöd för kampen, både från politiker och allmänhet. Själv måste hon fortfarande ha polisbeskydd.

Det går inte att överdriva betydelsen av att journalister med genusperspektiv, som vet hur provokativt det kan vara att lyfta kvinnors rättigheter i medierna, får träffas och utbyta erfarenheter. Här är journalister från så gott som alla latinamerikanska länder från Mexiko i norr till Argentina i söder. Dessutom ett antal från Europa, Nordafrika och Mellanöstern. Vi är de enda från Skandinavien.

Staden Bogotá börjar få många kvinnor på ledande positioner och har åtagit sig att eliminera sexism i alla offentliga dokument. Kommunen är med och finansierar den här konferensen. Kvinnoutskottet ser den som ett avstamp för en stad som erkänner, synliggör och främjar kvinnors rättigheter. Fortsättning följer.../JR

onsdag 11 november 2009

Global aktion inledd


Igår, den 10 november 2009, var undersökningdag för den världsomspännande aktionen Global Media Monitoring Project. I Sverige koordinerar Allt är Möjligt aktionen, som utförs i Göteborg, Örebro och Stockholm, i samarbete med Institutionen för journalistik och masskommunikation vid Göteborgs Universitet och Kvinna till Kvinna i Stockholm. De största nyhetsförmedlarna inom press, radio, tv och internet ingår i studien. Syftet är att studera hur kvinnor och män kommer till tals i nyheterna och på vilket sätt de skildras.
Under november ska material kodas. Det sänds sedan till Media Monitoring Africa i Johannesburg för databearbetning. Den slutliga analysen och rapporten Who makes the news? görs av Gender Links i Johannesburg.
Omkring 110 länder deltar i aktionen - ett unikt samarbete mellan aktivister, journalister och forskare. Sverige deltar för tredje gången sedan 1995. Den svenska rapporten Räkna med kvinnor! från 2005 finns tillgänglig här.
För mer information om aktionen./MJ

tisdag 10 november 2009

AäM till Egypten

Allt är Möjligts ordförande Maria Jacobson har inbjudits och tackat ja till att medverka i lanseringen av en mediestrategi i anslutning till en konferens om gender och medier i Alexandria, Egypten, 7 och 8 december. Strategin har tagits fram av CAWTAR; The Center of Arab Women for Training and Research i Tunis. Arrangörer är The League of Arab States och Svenska Institutet i Alexandria./MJ

fredag 6 november 2009

CEDAW 30 år

FN:s Konvention om avskaffande av alla slags diskriminering av kvinnor fyller 30 år den 18 december i år. Trots att en majoritet av världens regeringar undertecknat denna konvention, så diskrimineras kvinnor fortfarande, även i Sverige.
Det internationella nätverket WIDE (Women In DEvelopment) har nu öppnat en CEDAW-blogg, som kommer att dateras upp regelbundet. Alla som vill bidra med något kan kontakta: Luisa Antolin (luisa@wide-network.org) eller Natalie (natalie@wide-network.org)./SL