onsdag 31 mars 2010

Deja vu


Bilden kommer från sängföretaget Hästens internationella kampanj och är i pricip likadan som de Whirlpool marknadsförde köksmaskiner med på 1990-talet. Kvinnor som inte står med fötterna på jorden utan fladdrar omkring är ett lika välkänt som stereotypt fenomen i kvinnobilder./MJ

GOTT NYTT ÅR!

Ny styrelse i AäM: Lena Ulrika Rudeke ordförande, Maria Jacobson vice ordförande, Simone Lindsten sekreterare, Anita Nordin kassör, Marita Johansen, Maria Edström och Malin Dahlgren ledamöter. /MJ

tisdag 9 mars 2010

Kallelse till årsmöte!

KALLELSE TILL ÅRSMÖTE
DET MEDIEKRITISKA NÄTVERKET ALLT ÄR MÖJLIGT
30 mars 2010, klockan 18.00
TORSGATAN 3B
411 04 GÖTEBORG
www.alltarmojligt.se
VARMT VÄLKOMMEN!


VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2009


NATIONELLT
Allt är Möjligt har föreläst, utbildat och deltagit i debatter under 2009. Bland annat har vi föreläst för Hulebäcksgymnasiet i Mölnlycke, Riksutställningars premiär av verket Her i Skövde, ABF Medietrappan, Konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet och vid RadioRakels jubileum 20-årsjubileum i Oslo i september.
Under inledningen av 2009 märktes ett vikande intresse för våra föreläsningar, något som vände mot slutet av året. Troligen ligger den finansiella krisen bakom.
Under året beslutades att Hebbe-listan, ett nätverk av genusintresserade journalister, grundat i Stockholm 2006, ingår ett samarbete med AäM. Gruppen, som kommit att kallas Allt är Möjligt Yrkesgren, har under året diskuterat formerna för nätverkets träffar och inlett en studiecirkel på temat Jämställd journalistik, om vad det är och hur man gör.
I början av året startade Allt är Möjligt Media Watch Group på Facebook. I slutet av året hade gruppen drygt 400 medlemmar.


INTERNATIONELLT
Allt är Möjligt genomförde under året kodningen av Global Media Monitoring Project 2009/2010, vars avslut görs under 2010. Arbetet delades på tre monitoringgrupper, i Göteborg, i Örebro och i Stockholm. Göteborg tog hand om press och internet, Örebro om Tv och Stockholm om radio. GMMP i Sverige är ett samarbete mellan Allt är Möjligt, Institutionen för journalistik och masskommunikation, JMG, vid Göteborg universitet, och organisationen Kvinna till Kvinna. JMG och Nerikes Allehanda i Örebro ställde upp med lokaler och förtäring under koddagen.
Nyhetsdag för GMMP var 10 november 2009. Drygt 110 länder medverkade. Resultaten bearbetas i Johannesburg, Sydafrika, där Media Monitoring Africa står för databearbetning och Gender Links författar den globala slutrapporten. Allt är Möjligt samarbetar med båda organisationerna.
Det är tredje gången Allt är Möjligt är nationell koordinator för GMMP. Senast gjordes studien 2005 och resulterade i rapporten Räkna med kvinnor!

Under 2009 startade en global redaktionsstudie - Global Status of Women in the News Media - som undersöker jämställdheten på nyhetsredaktioner. Studien leds av forskaren Carolyn M Byerly och utförs i regi av IWMF, International Women´s MediaFoundation. Maria Edström från Allt är Möjligt har varit koordinator för undersökningen i de nordiska länderna ( Danmark,Finland, Norge och Sverige). Cirka 50 länder och 500 redaktioner ingåri studien vars resultat kommer att publiceras under 2010/2011.

Maria Edström och Maria Jacobson åkte i oktober till Köpenhamn för att träffa Colleen Lowe Morna från sydafrikanska Gender Links. Det var i augusti 2008 AäM var på Gender and Media Summit i Johannesburg. Mötet sker på danska UD och även journalister från danska Kontrabande är inbjudna. Kontrabande är dansk koordinator för Global Media Monitoring Project, samma roll som Allt är Möjligt har i Sverige.

Jenny Rönngren och Anne Jalakas (Yrkesgrenen) medverkade när Internationella nätverket för journalister med ett genusperspektiv möttes i Bogotá, Colombia, den 27-30 november. Konferenserna hålls vartannat år och är nätverkets beslutande organ. De två första dagarna är öppna för allmänheten och har avsatts till föreläsningar om exempelvis språk och sexism samt strategier för bevakning av konflikter och säkerhet ur ett genusperspektiv. De regionala och lokala nätverken kommer också att presentera sina erfarenheter för publiken som väntas bestå av verksamma journalister, medieforskare och studenter. Ett hundratal journalister från Colombia, Spanien, Italien, Sverige, Marocko, Jordanien, Mexiko, Guatemala, El Salvador, Venezuela, Peru, Ecuador, Bolivia, Chile, Argentina, Brasilien och troligtvis även Cuba kommer att delta i konferensen.

Maria Jacobson inbjöds i december att delta i lanseringen av en strategi om jämställdhet och medier i arabvärlden. Det skedde på Svenska Institutet i Alexandria, Egypten, med representanter från bland annat Palestina, Marocko, Tunisien, Saudiarabien, Jemen, Kuwait, Oman och Jordanien. Strategin har utarbetats av CAWTAR, Center of Arab Women for Training and Research och är förankrad i Arabförbundet. Könssterotyperna i medierna är sig förvånansvärt lika på olika håll i världen och Allt är Möjligts föreläsning mottogs väl vid konferensen.

Simone Lindsten har som oberoende nationell jämställdhetsexpert medverkat i ett flerårigt EU projekt, som består i utbyte av erfarenheter och ”good practices” på jämställdhetsområdet. Flera konferenser har genomförts, där mellan 10 och 15 europeiska länder varit representerade med dels en företrädare för resp. regering, dels en oberoende expert, som kan vara en forskare eller en representant för en ideell organisation. I maj genomfördes i Köln en sådan träff på temat ”Gender Stereotypes”. I den oberoende expertens uppgifter ingår att skriva en rapport, där resp. regerings insatser granskas och utvärderas. Rapporterna bildar underlag för diskussionerna under konferenserna. Vidare har Simone medverkat i framtagandet av en rapport ”Bejing + 15”, som Sveriges Kvinnolobby ställt samman inför en uppföljningskonferens, som äger rum våren 2010 i New York. Simone har skrivit avsnittet ”Women in the media”, som är ett av 12 viktiga områden som lyftes i Platform for Action vid FN:s Internationella Kvinnokonferens i Beijing år 1995.


STYRELSEN 2009
AäM: styrelse har bestått av Maria Jacobson, ordförande, Maria Edström vice ordförande, Anita Nordin, kassör, Simone Lindsten, sekreterare, Lena Ulrika Rudeke, ledamot och Marita Johansen, ledamot. Revisor har varit Lena Gunnarsson, revisorssuppleant Sture Hedin, och valberedning Anna Broman Norrby, Erica Hedin och Frida Lundberg. Sammankallande i yrkesgrenen har varit Jenny Rönngren

Sammanställd av Maria Jacobson, ordförande 2009

torsdag 4 mars 2010

"Killar, maskuliniteter och medier"

Detta var rubriken på ett seminarium, som Göteborgs utbildningsförvaltning ordnade den 1 mars. Det var en del av förvaltningens utbildningssatsning för att förverkliga visionen: "Världens mest jämställda gymnasieskola finns i Göteborg!" På programmet stod Annika Carlsson Bergdahl och Jerker Andersson som berättade om sin bok "Killar" och Jesper Fundberg, som pratade om sin etnologiska studie av Bollinge fotbollsklubb: "Kom igen gubbar".
Som avslutning gick Simone Lindsten igenom Allt är Möjligts metoder för analys av könsstereotyper i medier. Lärarhandledningen, som bygger på handboken i mediekritik, presenterades också. Reaktionerna blev blandade. Flera tyckte att det var viktigt att diskutera detta med sina elever och var intresserade av att testa AäM:s metoder. En del tyckte också att möjligheterna att reagera på och arbeta mot stereotypa framställningar var på tok för bristfälliga. Men några var uppgivna och menade att det offentliga rummet är så belamrat med bilder av halvnakna anorektiska kvinnor och dito muskelknuttar att såväl vuxna som ungdomar blivit helt avtrubbade. "Vem bryr sig?"

Den 9 mars var det dags igen. Denna gång samlades ett trettiotal lärare från gymnasieskolan i Lerum för att lära sig mera om stereotyper i medier och mediekritik. Det ingick i förberedelserna för en genusdag för elever längre fram i vår. Även Lerums-lärarna var upprörda över de dåliga möjligheter som f.n. finns att motarbeta och sanktionera ojämställda och kränkande framställningar. En av dem föreslog att man borde inrätta en tankesmedja för mediekritik, för att stimulera och utveckla dagens debatt. Argumenten mot stereotyper behöver vässas och höras mera!/SL

måndag 1 mars 2010

Who makes the news har landat

Den preliminära globala rapporten från Global Media Monitoring Project är nu klar, lagom till Beijing +15 i New York och Internationella kvinnodagen 8 mars. Kortfattat visar den att antalet kvinnor har ökat sedan förra studien genomfördes 2005. Då var andelen kvinnor som källor, intervjuade eller omnämnda 17 procent 2005. Nu är andelen 24 procent. Dock handlar enbart 16 procent av alla kodade nyheter om kvinnors villkor och 12 procent berör jämställdhet som ämnesområde Who makes the news konstaterar att hälften av de undersökta nyheterna förstärker könsstereotyper.
De nationella resultaten väntas mot sensommaren. Läs Who makes the news här./MJ