lördag 28 november 2009

Journalistik med potential för förändring

Genus i media är en fråga om våld och säkerhet för journalister. De frågorna har stått i fokus hela första dagen av mötet inom det internationella journalistnätverk som öppnades i Bogotá idag.
http://sites.google.com/site/comunicacionconvisiondegenero/home

Att vara med om en sådan kraftsamling för förändring i journalistiken är helt otroligt häftigt. Vi har fått höra om med och motgångar. I början av november mordhotades den argentinska journalisten och kvinnorättsaktivisten Mónica Molina för sitt arbete mot trafficking och prostitution. Märkligt nog blev slutresultatet ett starkare stöd för kampen, både från politiker och allmänhet. Själv måste hon fortfarande ha polisbeskydd.

Det går inte att överdriva betydelsen av att journalister med genusperspektiv, som vet hur provokativt det kan vara att lyfta kvinnors rättigheter i medierna, får träffas och utbyta erfarenheter. Här är journalister från så gott som alla latinamerikanska länder från Mexiko i norr till Argentina i söder. Dessutom ett antal från Europa, Nordafrika och Mellanöstern. Vi är de enda från Skandinavien.

Staden Bogotá börjar få många kvinnor på ledande positioner och har åtagit sig att eliminera sexism i alla offentliga dokument. Kommunen är med och finansierar den här konferensen. Kvinnoutskottet ser den som ett avstamp för en stad som erkänner, synliggör och främjar kvinnors rättigheter. Fortsättning följer.../JR