torsdag 4 mars 2010

"Killar, maskuliniteter och medier"

Detta var rubriken på ett seminarium, som Göteborgs utbildningsförvaltning ordnade den 1 mars. Det var en del av förvaltningens utbildningssatsning för att förverkliga visionen: "Världens mest jämställda gymnasieskola finns i Göteborg!" På programmet stod Annika Carlsson Bergdahl och Jerker Andersson som berättade om sin bok "Killar" och Jesper Fundberg, som pratade om sin etnologiska studie av Bollinge fotbollsklubb: "Kom igen gubbar".
Som avslutning gick Simone Lindsten igenom Allt är Möjligts metoder för analys av könsstereotyper i medier. Lärarhandledningen, som bygger på handboken i mediekritik, presenterades också. Reaktionerna blev blandade. Flera tyckte att det var viktigt att diskutera detta med sina elever och var intresserade av att testa AäM:s metoder. En del tyckte också att möjligheterna att reagera på och arbeta mot stereotypa framställningar var på tok för bristfälliga. Men några var uppgivna och menade att det offentliga rummet är så belamrat med bilder av halvnakna anorektiska kvinnor och dito muskelknuttar att såväl vuxna som ungdomar blivit helt avtrubbade. "Vem bryr sig?"

Den 9 mars var det dags igen. Denna gång samlades ett trettiotal lärare från gymnasieskolan i Lerum för att lära sig mera om stereotyper i medier och mediekritik. Det ingick i förberedelserna för en genusdag för elever längre fram i vår. Även Lerums-lärarna var upprörda över de dåliga möjligheter som f.n. finns att motarbeta och sanktionera ojämställda och kränkande framställningar. En av dem föreslog att man borde inrätta en tankesmedja för mediekritik, för att stimulera och utveckla dagens debatt. Argumenten mot stereotyper behöver vässas och höras mera!/SL