söndag 25 april 2010

Pressfriheten hotad i Mexiko

Läget för journalister i Mexiko är akut. Det internationella nätverket för journalister med ett genusperspektiv RIPVG har formulerat en skrivelse där man uttrycker sin förfäran över två aktuella fall där kvinnliga journalister tystats.

María Isabella Cordero dog genomborrad av skott i sin bil fredagen den 16 april. Under tre år ledde hon Televisas nyhetssändningar i Chihuahua. Hon dog när ett väpnat kommando sköt mot hennes bil över 20 gånger.

Jade Ramírez Cuevas Villanueva mordhotades tillsammans med invånare och aktivister som protesterade mot dammbygget El Zapotillo i västra Mexiko. Efter ett hotfullt och illegalt förhör blev de fotograferade och förolämpade, enligt anmälan där det framgår att männen bakom hoten identifierade sig som federala tjänstemän.

RIPVG kräver att myndigheterna utreder brotten och att regeringen tar kraftfullt avstånd från övergreppen. Nationellt håller det mexikanska nätverket på att ta fram en handlingsplan för att larma om det allvarliga läget, där våldet håller på att bli vardag och straffriheten breder ut sig. Samtidigt arbetar samordnare inom det internationella nätverket på en gemensam strategi för att medlemmarna ska kunna stödja nätverket i Mexiko./JR